©
Recensie Het Groene ABC
 
Gesprekken over het milieu en de natuur met kinderen hoeven niet “zwaar” te zijn. Het kan ook spelenderwijs met behulp van een kleurrijk boek zoals het Groene ABC. Hierin staan teksten aangevuld met liedjes, die met behulp van het alfabet kinderen uitleggen waarom het zo belangrijk is om het ecosysteem in evenwicht te houden. Als voorbeeld wordt in het boek verteld dat de allerhoogste Co2 uitstoot via koeienboeren en scheten in onze lucht terecht komt.

Wij kunnen kinderen aan de hand van dit boek laten zien dat de natuur het mooiste is wat er bestaat. Dat elk dier en elke bloem een functie heeft. Dat de natuur “machtiger” is dan de mens en ons voorziet in alles wat we nodig hebben. Het enige wat wij hoeven te doen is vanuit respect met de natuur omgaan.

‘Ja maar, dit Groene ABC boek is een boek dat bedoeld is voor in een bibliotheek of voor op school, ‘zei mijn vriendin. ‘Waarom vraag ik aan haar?’. ‘Nou ja, het Groene ABC Boek gaat over hoe we beter om kunnen gaan met de natuur en het milieu en dat is niet iets wat je als ouder met je kinderen bespreekt,’ zei ze. Soortgelijke antwoorden heb ik regelmatig gekregen als ik mijn enthousiasme deel met de mensen om mij heen over het “Groene ABC” boek.

Maar kunnen wij, als volwassenen, dit antwoord nog geven? Is het inmiddels niet onze taak om kinderen bewuster te maken van de omgeving? Is het niet aan ons om als ouder te praten over het milieu en duurzaamheid zodat we op die manier indirect voor onze kinderen zorgen? Want denken of verwachten dat het onderwijs heden ten dage aan dit soort onderwerpen veel tijd besteedt is een misvatting.

Ook wij kunnen met onze kinderen praten over de “plastic soep” in de oceaan en waarom het zo belangrijk is om te recyclen. Op die manier kunnen we er samen met onze kinderen voor zorgen dat deze “soep” niet nog groter wordt.

Nadat ik samen met mijn zoon het Groene ABC boek had gelezen, ontstond er iets moois bij mij thuis. Mijn zoon had bij de supermarkt een plastic bakje gevuld met allerlei soorten hagelslag. En nu het bakje bijna leeg is, zei hij tegen mij: ‘Mamma ik heb een goed idee, als dit plastic bakje leeg is, dan gaan we het weer opnieuw vullen, want dat scheelt weer een extra plastic bakje’.

Hoe mooi zou het zijn als ieder kind zo’n eenvoudige oplossing kan bedenken? En natuurlijk hebben we nog meer stappen te maken, zeker als het gaat om het gebruik van plastic, maar elke stap is er één. Die kleine stapjes die we zelf kunnen maken, leiden uiteindelijk tot een grote belangrijke stap.

Wij kunnen onze kinderen bewuster maken van een gezonder milieu en mocht je daarvoor op zoek zijn naar meer inspiratie, dan is het Groene ABC een zeer geschikt boek.  

Het Groene ABC is o.a. te koop bij: Green Picnic, Haven 34 in Schoonhoven of op www.greenpicnic.nl
Bruna, Lopikerstraat 34 in Schoonhoven
Door het boek bij deze winkels te kopen, steun je ook nog de lokale ondernemers.
Mocht je niet in Schoonhoven wonen, dan is het boek te koop bij Bol.com
geschreven door Renate van der Werf


Of verkrijgbaar via Droomwevers bestelformulier 
of via www.groeneboekenshop.nl
©